150 ezer forintba került egy holokauszttagadó komment

2018.06.08. 11:50

Első fokon 225 ezer forintos pénzbüntetést kapott az a 69 éves férfi, aki az egyik közösségi oldalon holokauszttagadó kommentet biggyesztett egy cikkmegosztás alá. Az illetékes kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása végett fellebbezett.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2016. januárban az egyik közösségi oldalon, egy más által megosztott, holokauszttal kapcsolatos cikkhez írt hozzászólásában – annak tartalma szerint – azt állította, hogy a holokausztot valójában nem a nemzetiszocialista rendszer képviselői tervelték ki és határozták el, hanem a zsidó vezetők. Konklúziója szerint

ezért a holokausztra, mint a nácik által elkövetett népirtásra, nem került sor.

Ez a komment azért ütközött a törvénybe, mert „a nemzetiszocialista rendszer bűneit nagy nyilvánosság előtt kétségbe vonta” - ami akár három évi szabadságvesztéssel is büntethető.

A kerületi ügyészség a férfival szemben 2016 decemberében nyújtott be vádiratot, amelyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2017. januárban, tárgyalás mellőzésével hozott végzésében a férfit vád szerint bűnösnek mondta ki, vele szemben azonban csak 225 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki. A kerületi ügyészség és a vádlott is kérte a tárgyalás megtartását (előbbi a súlyosabb, utóbbi az enyhébb ítélet reményében). A bíróság azonban a 2018. június 5-én tartott tárgyaláson újból bűnösnek mondta ki a férfit, de a pénzbüntetést 150 ezer forintra mérsékelte.

Az ítélet nem jogerős; a kerületi ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása miatt; a vádlott és a védő pedig enyhítésért nyújtott be fellebbezést.