Az éjjel megbénult a budapesti reptér forgalma

2018.06.08. 01:40 Módosítva: 2018.06.08. 02:57

A repülőtér műszaki okok miatt átmenetileg nem fogad járatokat. Várhatóan 3 órakor áll ismét rendelkezésre a repülőtér

– írta ki a Budapest Airport rendkívüli csíkban a honlapjára csütörtökön éjjel egy óra után. Ezt később 5 órára módosították, hat órakor pedig eltüntették a csíkot. A Budapest Airport honlapja szerint a reggeli járatok már rendben érkeznek, a 4-re várt pozsonyi gép is – igaz, másfél órás késéssel – fél 6 körül le tudott szállni.

A repülőtér bővebb információkat sem a honlapján, sem pedig a Facebook-oldalán nem osztott meg, és csak reggel hét előtt adott tájékoztatást a történtekről. Eszerint:

  • Csütörtök éjjel fél 12-kor sérült meg a 2-es futópálya, és mivel az 1-es felújítás miatt zárva van, a repülőteret a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni.
  • Összesen 14 éjjeli és hajnali járat nem érkezett meg Budapestre, a járatok Bécsben, Pozsonyban, Debrecenben szálltak le.
  • Éjjel másik repülőtéren szállt le egyebek közt a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, tel-avivi, málagai és barcelonai, valamit a Ryanair bristoli járata is.
  • Több reggeli járatot – a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli gépét – azért kellett törölni, mivel

a járatokat üzemeltető személyzet szigorú szabályok szerint előírt szolgálati ideje lejárt.

Olvasóink is azt jelezték, hogy a fennakadás éjfél körül jelentkezett, előtte még leszálltak gépek, de utána több járat státuszánál is az olvasható, hogy „átrepült", ami azt jelenti, hogy nem szállt le Budapesten. A Flightradaron is látszott, hogy volt több olyan járat, ami Budapest helyett végül jókora késéssel Debrecenben szállt le.

Fotó: Flightradar24.com
Fotó: Flightradar24.com

Több olvasónk is jelezte, hogy a Budapestre érkező gépek mindegyikét átirányították, többen is úgy tudják, hogy megsérült a futópálya. „Az egyik pilóta felszállás vagy leszállás közben odaverte a gépet" – írta egyikük.

Egyik, a Ryanair dublini járatával induló olvasónk azt írta, hogy Bécsben szálltak le, és az utasokat beküldték a terminálhoz, hogy hamarosan indulnak tovább, de mindenféle tájékoztatás nélkül otthagyták őket. 

Pont sikerült elcsípni a terminál előtt a „kapitányunkat”, ahogy taxiba szállt, mire azt mondta, hogy buszokat küldenek értünk. Ezután semmi információt nem kaptunk, de persze a buszok se jöttek.

Egy másik olvasónk este tíz körül indul a Wizz Airrel Milánóból. A gép eleve két óra késéssel indult el Budapestre; a kapitány a fennakadást hallva először Debrecenben akart landolni, majd Pozsonyban, de egyik helyen sem kapott leszállási engedélyt. Így végül Bécsben szállt le, ahol a Wizz Air közölte az utasokkal, hogy busszal szállítja tovább az utasokat Budapestre.