Péntek este zivatarrendszer érheti el az országot

D  VG20180314001
2018.06.07. 20:38

Négy nyugati megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat, az ország többi részére első fokú figyelmeztetés lesz érvényben - írja az MTI. Pénteken összességében több helyen valószínűek zivatarok, a hevesebbek leginkább a délutáni, késő esti órákban fordulhatnak elő.

Péntek este délnyugat felől zivatarrendszer érheti el az országot. A zivatarokat néhol felhőszakadás, 90 kilométer/óra feletti széllökés, illetve jégeső (akár 2-3 centiméter feletti jégátmérővel) kísérheti.

pentekz.png

Péntekre a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra kiadták a figyelmeztetéseket. Ezek között a várható heves zivatarok miatt Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére a másodfokú (narancs) figyelmeztetést is kiadták. Ezekben a megyékben a heves zivatarokat károkozó szél, nagy méretű jég is kísérheti.

 A leghidegebb órákban 14-19 fok lesz, napközben 26-33 fokig melegszik a levegő.

A hétvége csapadékos, de meleg 

A hétvégén a napsütés mellett többször várható zápor, zivatar, felhőszakadás, de a maximumok jellemzően továbbra is 30 Celsius-fok körül alakulnak.

Szombaton a napsütés mellett több helyen várható zápor, zivatar, akár felhőszakadás. A Dunántúlon van a legnagyobb esély csapadékra. A szél megélénkül, a zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütés várható. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximum 28-32 fok között valószínű.