Európa elkezdte magának gyártani a kábítószert

K EPA20180118057
2018.06.07. 12:32 Módosítva: 2018.06.07. 12:33

Kijött a 2018-as európai kábítószerügyi jelentés, amit a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja készített. A legfontosabb megállapítások a következők:

  • Újra egyre népszerűbb a kokain, és egyre tisztább is.
  • Már negyedik egymást követő éve nő a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma.
  • A legtöbb haláleset az opioidokhoz köthető (2016-ban 9138 ember halt meg túladagolásban), az áldozatok több mint háromnegyede férfi, a halálozáskori átlagos életkor 39 év volt.
  • Irtózatosan károsak az új pszichoaktív anyagok, összesen 670 anyagot tartanak számon, és ezek közül évente mintegy 400 jelenlétéről érkezik jelentés, írja a jelentés.
  • Nagyjából hetente egy további új pszichoaktív anyagról tesznek bejelentést Európában.
  • A szintetikus kannabinoidokhoz egyre több egészségügyi probléma köthető.
  • A szintetikus kannabinoidokat halálesetekkel és akut mérgezésekkel hozták összefüggésbe. (Egyes európai börtönökben e szerek használata miatt egyre gyakrabban merülnek fel egészségügyi és biztonsági problémák. Friss törökországi adatok szerint a kábítószer okozta halálesetek számának általános növekedése részben a szintetikus kannabinoidok használatára vezethető vissza.)
  • Az új pszichoaktív anyagokat Európa határain belül tablettázzák és gyártják.
  • Egyes szintetikus stimuláns kábítószerek, köztük az MDMA esetében Európa jelentős előállító, sőt termékeket és szakértelmet exportál a világ más részeibe.
  • A kannabiszt tekintve az európai termesztés bizonyos mértékben kiszorította a behozatalt.
  • Növekedett az Európába csempészett hasis hatóanyag-tartalma.

Az is kiderül a jelentésből, hogy kannabiszt (füvet és hasist) tavaly a becslések szerint 24 millióan szívtak Európában a 15–64 év közötti korosztályból (87,6 millióan próbálták már életükben Európában), kokaint 3,5 millióan használtak tavaly, MDMA-t 2,6 millióan.

drog.png

(Forrás: Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja)

Magyar adatokat is találni a jelentésben, például nálunk kevesebben szívnak, mint Spanyolországban (A napi szintű szerhasználók aránya Lettországban, Magyarországon és Romániában 10 százalék vagy annál alacsonyabb, míg Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és Törökországban 60% vagy annál magasabb.)

A drogproblémák miatt kezelésre jelentkezők 7 százaléka Magyarországon az új pszichoaktív szereket jelölte meg a probléma forrásául, összehasonlítva a törököknél 17 százalék.  Az új kannabiszhasználóknál a bíróságok, a pártfogó felügyelet vagy a rendőrség által beutaltak aránya Hollandiában 2 százalék volt, míg Magyarországon és Romániában meghaladta a 80 százalékot.

A teljes jelentést, beleértve a hepatitis C-vel kapcsolatos megállapításokat magyarul itt találja (pdf). 

Borítókép: A spanyol rendőrség által közreadott felvétel lefoglalt kokaint tartalmazó csomagokról egyéb tiltott szerek mellett Barcelonában 2018. január 17-én. A 745 kilogramm, ananászszállítmány közé rejtett kábítószert Lisszabon kikötőjében kobozta el a rendőrség egy portugál kollégáikkal közös akcióban, amely során kilenc gyanúsítottat őzizebe vettek, és több, Madridhoz közeli droglaboron rajtaütöttek. (MTI/EPA/Spanyol rendőrség)