Elvesztették a medve nyomát

2018.06.07. 09:27 Módosítva: 2018.06.07. 15:25

Szerda délutántól, amikor belépett Csongrád megyébe csütörtök reggelig mintegy 35 kilométert tett meg dél felé az a barna medve, akit május 23-án, a szlovák határhoz közeli Somoskőújfalunál láttak meg először, most pedig már Tömörkény külterületén jár - tehát közel 300 km-t tett meg.

A 2-3 éves, ivarérettség határán lévő fiatal hímet továbbra is követik a nemzeti parki szakemberek és a Csongrád megyei rendőrök, mondta el az Indexnek a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs vezetője. Kiss Mónika szerint

a medve a Pusztaszeri Tájvédelmi körzet területe felé tart. 

Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene.

Követő módban vagyunk, továbbra sem indokolja semmi, hogy beavatkozzunk az állat életébe, aki csak nekünk szokatlan módon kezdett el kóborolni, felfedezi magának a világot. Problémát és kárt nem okozott

- mondta Kiss Mónika.

Ha mégis szükség lenne arra, hogy elkábítsák, akkor jeladóval látják el, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Frissítés 15:15-kor: a Kiskunsági Nemzeti Park közleménye szerint a felhőszakadás elmosta a medve nyomait, 

pontos tartózkodási helyének a felderítése ezekben a percekben is folyik.

Feltehetően továbbra is dél felé halad. A Készenléti Rendőrség kollégái éjjel hőkamerával segítik majd a követését, nappal drónnal is keresik, de a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elvesztették a medve nyomát

Utoljára Tömörkény külterületén észlelték, aztán jött a felhőszakadás és elmosta a nyomokat.

795 · Jun 07, 2018 09:27am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments