Kezdődnek a szóbelik az emelt szintű érettségin

2018.06.07. 05:51

Ma kezdődnek az érettségi szóbeli vizsgái országszerte, először az emelt szintet választó diákok vizsgáznak. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7-14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Emelt szinten elsősorban azok vizsgáznak, akiknek az adott tárgy az egyetemi továbbtanulásukhoz szükséges. A felvételin összesen 500 pontot lehet elérni: 200 pontot az öt fő tantárgy utolsó két év végi eredményeiből és az érettségi eredményeiből, további 200-at a két fő érettségi tantárgy eredményeiből, 100-at pedig nyelvvizsgával, OKJ-s szakképesítéssel, versenyeredményekkel.

Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Az Oktatási Hivatal által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja egyéni értékelő lapon, külön-külön értékeli. Az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a diákok teljesítményének minősítésére.

A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden érettségizőről, amelyet a vizsgaszervező KH küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.