Vihar söpör végig az országon

2018.06.06. 15:04 Módosítva: 2018.06.06. 19:13

Az Időkép radartérképén lehet nyomon követni azt a viharzónát, ami délután 2 óra körül Székesfehérvár környékén annyira erős volt, hogy olvasóink szerint az M7-es autópálya forgalma le is állt egy pár percre emiatt. Itt lehet megnézni térfigyelőkamerán, hogyan ért be Székesfehérvárra a vihar. 

Így nézett ki 3 óra előtt az ország
Így nézett ki 3 óra előtt az ország
Fotó: Időkép

A katasztrófavédelem Fejér megyei ügyeletére az erős széllökésekkel érkező zivatar miatt sok bejelentés érkezett. Kidőlt fákhoz és nagy mennyiségű víz eltávolításához riasztották őket, főként Székesfehérvár, Úrhida és Soponya területén.

A térképen az látszik, hogy Pakson is nagyobb vihar tombolt, ahol pont műszaki hiba miatt volt akkor leállás.

Este 6-7 óra körül a Balatont érte el egy újabb, nagy viharzóna.

balcsi

Makón elszabadult a pokol

A katasztrófavédelem szerint Makón rengeteg munkát ad a tűzoltóknak a vihar. Kicsavart fákat, autókra zuhant ágakat kell főleg eltávolítaniuk. A Róka utcában kidőlt egy tíz méter magas fa, a Kürt utcában két fenyőfa fordult ki gyökerestül, az egyik egy garázsban tett kárt, míg a másik egy melléképületre dőlt. A Csanád vezér téren egy autóra dőlt egy fa, a kocsiban senki nem ült.  Az Ardics utcában egy kábelre dőlt egy fa. Az Almási utcai általános iskolánál két fát is kidöntött a vihar. 

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán 11 órakor elsőfokú riasztást adott ki heves zivatarok miatt az egész országra. Azt írták, jégeső eshet, és az erős szél is károkat okozhat. 

Ma estig, késő estig az ország északkeleti harmadában kis számban, máshol több helyen valószínű zivatar - írja az előrejelzésük. A zivatarokat helyenként viharos (60-80 km/h) szél és kiemelten az ország délnyugati felében (előbb inkább a középső területeken, később inkább a délnyugati részeken) felhőszakadás (lokálisan > 30-40 mm) kísérheti, egy-egy helyen heves zivatar is kialakulhat > 90 km/h széllökés és/vagy jégeső (> 2 cm jégátmérő) kíséretében. 

Éjszaka elszórtan továbbra is valószínűek zivatarok, néhol felhőszakadással (> 30 mm).

Csütörtökön ismét több helyen valószínű zivatar, legnagyobb számban a délutáni, esti órákban. A zivatarokat néhol felhőszakadás (> 30 mm) és egy-egy helyen 90 km/h feletti széllökés, illetve jégeső (2 cm feletti jégátmérővel) kísérheti.