Intézkedés közben tört el a megbilincselt beteg nő karja

2018.06.06. 11:59

Jogszerű, szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés az ügyészség szerint, amiben eltörött egy megbilincselt beteg nő karja – ezt azonban vitatja a Helsinki Bizottság, amely panaszt is emelt a pszichiátriai problémákkal küzdő nővel szembeni rendőri intézkedés ügyében az ügyészség döntése ellen.

A Helsinki Bizottság ügyfelének történetét az RTL Klub is bemutatta, ebből kiderült, hogy a pszichiátriai problémákkal küzdő nőhöz előbb mentőt hívtak, majd a mentősök szóltak a rendőröknek. „Ők a fürdőkádjából önként kiszálló beteget megbilincselték, akinek az egyik karja az intézkedés során eltörött. Az orvosi dokumentáció szerint a nő karja a fürdőkádból kicsúszás során tört el. Azonban szinte minden mozzanatot rejtett kamera rögzített, így bizonyítható, hogy a rendőri intézkedés alatt történt a súlyos sérülés” – írta a jogvédő szervezet.

Az ügyészség szerint bűncselekmény nem történt, a Helsinki Bizottság azonban úgy látja, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek minősül az eset, ezért panaszt nyújtott be a döntéssel szemben.