Miért nem nyitott ki még mindig a Dagály?

NP  9491
2018.06.06. 07:03

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Dagály strand nem fog megnyitni az eredetileg ígért tavaszi időpontban, az már ugyanis elmúlt. De az is igen valószínű, hogy a monumentális Duna Arénát nyakába kapó fürdő felújítása a később bemondott júniusi határidőre sem fog elkészülni. A felújításra kiírt és áprilisban lezáruló közbeszerzési eljárásban ugyanis a megrendelő 15 hetes határidőt adott a munkálatok befejezésére.

Vagyis a strandszezon kezdetére ígért befejezés helyett csak annak végére készülhetnek el teljesen a felújítással, valamikor szeptember közepén.

Lehet, hogy a strand az építkezés alatt is kinyit majd, csökkentett üzemmódban, de szinte biztos, hogy nem lesz kész. A most zajló felújítás ugyanis nem érinti a Dagály teljes területét, a főépület környezete már a világbajnokságra elkészült. 

Mindenesetre a Dagály tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) kérdésünkre azt válaszolta, hogy: 

"a felújítási munkálatok ütemezetten zajlanak és várhatóan már az idei strandszezonban igénybe lehet venni a teljesen megújult vizes komplexumot, amely a tavaly felépült Duna Arénával összekapcsolva a pesti oldal legnagyobb területű, az Arénával együtt összesen 9 hektáron elhelyezkedő strandfürdője." 

A Dagályt, Budapest egyik legnépszerűbb strandját 2016 szeptemberében zárták be, mivel a területén épült fel a vizes világbajnokság uszodája, a Duna Aréna. A területet még 2015 -ben vették el Budapesttől, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere átadta azt az államnak a BKV 52 milliárdos adósságátvállalásáért cserébe. Sokáig még azt sem lehetett tudni, megmarad-e a strand, de végül az állam a Dagály-projekt keretében a felújítás mellett döntött. 

A jó munkához idő kell

A strandra sikertelenül próbáltunk bejutni tavaly nyáron, a strandfürdő hivatalos oldala viszont azt ígéri, hogy a világbajnokság után, 2017 őszétől 2018 tavaszára befejeződnek a munkálatok, és a strandszezonban már használatba lehet venni a felújított létesítményt.

Ám még csak nemrég zárult le a fürdő felújítására és végleges kialakítására kiírt pályázat, amit Garancsi IstvÁn cége, a Market Építő Zrt. nyert el.

A strandfürdő felújítására – ahol a világbajnokság idejére a Fina Marketet húzták fel – további 1,46 milliárd forintot költ az állam, amely során környezetrendezésre, a Fina Market utáni végleges kialakítási munkálatokra, egy téli sátorfolyosó, öltözők, világítás kiépítésére és a Béke ivókút kivitelezésére kerül sor, közel 94 ezer négyzetméteres területen.

A legutóbbi információk szerint – amelyek Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos InfoRádiónak adott nyilatkozatában hangzottak el – júniusban véget érnek a munkálatok, és a strandszezon jelentős részében használható lesz a strand.

Fürjes szerint gőzerővel folynak a munkák, viszont továbbra is a lakosok türelmét kéri, mert nem akarja, hogy egy elsietett nyitás miatt hibázzanak, amit később ki kellene javítani.

NP  9428
Fotó: Németh Sz. Péter

A strandszezon nem egy egzakt fogalom, minden fürdőnél mást jelent, de Budapesten általában május elejétől szeptember utolsó meleg hétvégéjéig tart. Korábban a Dagály a korai nyitók között szerepelt, idén viszont úgy tűnik, náluk akkor lesz a strandszezon, amikor kinyitnak. 

Pár héttel a strand előtt viszont megnyithatja kapuját a nagyközönség előtt a Duna Aréna,  amelynek üzemeltetése, mivel senki nem akarta elvállalni, kezdetben a világbajnokság szervezésére létrehozott Bp2017, majd pedig a Nemzeti Sportközpont (NSK) kezébe került.  

Még azt sem tudni, ki lesz az üzemeltető

A Mentsük meg a Dagály Fürdőt Facebook-oldal – amit a fürdőközönség fórumaként Erdős Péter és Novobáczky Iván szerkeszt – aggódva követi nyomon a Dagály sorsát. Erdős Péter szerint úgy tűnik, a jelenlegi tulajdonos és építők részéről  az aréna mellett csak másodlagos szempont a fürdő mielőbbi megnyitása, jelenleg az az egyik legnagyobb probléma, hogy továbbra sem ismert a majdani üzemeltető, és azt sem tudni, mennyi idő kell az átállásra, így a nyitás akár nyár végéig is elcsúszhat. Az is kérdés, hogy a sportlétesítmény részeként vagy hagyományainak megfelelően, önálló közfürdőként üzemel-e majd a Dagály. Az is felmerült, hogy a strand üzemeltetése visszakerülhet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez (BGYH), amit az oldalon feltett szavazáson 94:6 arányban a BGYH Zrt. nyert meg egy ismeretlen üzemeltetővel szemben.

Úgy tudjuk, hogy a BGYH-nak még semmilyen információja nincs arról, hogy lesz-e pályázat kiírva az üzemeltetésre. 

Ha lesz, akkor a szeretnének pályázni, de kizárólag a strandfürdőre, az Arénára nem, mert az elsődlegesen versenysportra lett építve, és a fenntartása is drága.

Az még számukra is rejtély, ha hozzájuk kerülne az üzemeltetés, mennyi időre lenne szükség az átálláshoz, mert az az átadott fürdő állapotától függ. 

Már januárban nyithattak volna

Erdős Péter nem látja, hogy gőzerővel folynának a munkálatok, szerinte a Dagály téli üzemmódban már januárban kinyithatott volna, de úgy tűnik, ez senkinek sem állt érdekében, mert Budapesten számos másik fürdő is működik.

A csoport még tavaly írásban kérte a tulajdonost (MNV Zrt.), – több ezer támogatói aláírás kíséretében –, hogy próbálják meg téli üzemmódban kinyitni a fürdőt január elején, mert már a világbajnokságra is kész volt két úszómedence, egy meleg vizes medencénél pedig már csak a fugázás volt hátra, az aktuális munkálatok pedig több száz méterre folytak. A főépület is elkészült, csak a funkcióját kellett volna módosítani, azzal, hogy szekrényeket raknak be, és megoldják a beengedőkapuk működését.

A kérésüket viszont a zajló munkálatok veszélyessége miatt elutasították. Ami Erdős szerint csak kifogás, mivel már az utolsó nyáron is – amikor a fürdő már csak "csonka dagályként" üzemelt – daruk lógtak be az élménymedencék fölé a Duna Aréna építése miatt.

NP  9586
Fotó: Németh Sz. Péter

Továbbá Erdős nehezményezi, hogy a felújítás során lerombolták a gombamedencét,  ami a fürdő szimbóluma volt, és ahol még az Omega együttes is forgatott egy videóklipet. A gombamedence a munkálatok során útban volt egy olyan autóút kialakításához, ami gyorsította az építkezést, pénz viszont már nincs az újjáépítésre.

Nemcsak a gombamedence esett áldozatul a felújításnak, hanem a Dagály fürdő fái is, aminek az északi része a kiemelt jelentőségű beruházás miatt esett ki a védelemre jogosult zöldterület kategóriából Budapest Főváros Településszerkezeti Tervében.

Így nyitnak a budapesti strandok

A BGYH tizenegy állandó fürdője közül kettő idénystrand, ami azt jelenti, hogy a Római és a Pünkösdfürdői csak nyárra nyit ki. A nyári üzemmódra való átállás viszont már mindenhol megtörtént: a Gellért Gyógyfürdő strandja, a Palatinus és a Paskál is teljes területen látogatható.

A Csillaghegyi egész évben üzemel, a strandrész május 26-án nyitott ki, ahol a három nyitott medencéből az egyik télen sátorral lefedve is üzemelt. Két óbudai strand, a Római május 27-én, a Pünkösdfürdői június 2-án nyitott ki. Aminek az egyik oka, hogy a hidegebb a vízellátás  (21-22 °C) miatt költséges a víz felmelegítése.

A fő ok viszont a forgalomban keresendő, a látogatottság ugyanis a nyári iskolai szünet kezdetével lódul meg. A korán nyitó strandok vendégforgalmát nézve pedig eddig nem tűnt szükségesnek, hogy a három később nyitó létesítmény (Csillaghegy, Római, Pünkösdfürdő) nyitását előbbre hozzák. Úgy tudjuk, ez 2019-ben másképp lesz, mivel a csillaghegyi fedett fürdő elkészültével jövő nyáron ennek a fürdőnek a kinti részét is valószínűleg előbb nyitják meg. 

Késik is, meg nem is a Csillaghegyi új fürdőkomplexum nyitása

A strandon zajló 3,5 milliárd forintos teljes beruházás határidejét többször módosították. A hétszintes fürdőépületben szaunavilág, wellnessrészleg, gyermekparadicsom, étterem és csúszdapark is lesz,  a jelenlegi három medence mellé pedig másik tizenegy medence épül.

  • Eredetileg a teljes befejezés határideje 2018. szeptember 10. volt, a munkálatok egyharmadát jelentő uszodarész már tavaly augusztusában kinyitott volna.
  • Ami nem volt tartható így a komplett végső határidőt 2018. június 15-re módosították.
  • Ez az új, előrehozott időpont nem tartható, reálisan július végén, augusztus elején tudják a műszaki átadás átvételt megkezdeni
A Csillaghegyi fürdőkomplexum jelenlegi állapotában
A Csillaghegyi fürdőkomplexum jelenlegi állapotában
Fotó: Németh Sz. Péter

A késés okai a következők voltak:

  • A régészeti feltárás során jelentős régészeti leleteket találtak a leendő uszoda területén, ami három hónap csúszást jelentett.
  • A kivitelező hibái (munkaerőhiány, anyagbeszerzési csúszások, az alvállalkozók meg nem jelenése) is nagy szerepet játszottak.
  • A BGYH is többször módosította a terveket (pl. nagyobb öltöző, csúszdaépítés, panorámamedence átalakítása miatt).
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Miért nem nyitott ki még mindig a Dagály?

Tavaszra ígérték, a vagyonkezelő most annyit mond, hogy a szezonban elkészül. Mi viszont találtunk egy nem nyilvános dokumentumot, ami szeptembert jelez.

341 · Jun 06, 2018 07:03am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments