Fodor Gábor biztos befutó helyet kért pártjának az európai parlamenti választásokon

2018.05.23. 10:24

Bár a naiv szemlélő azt gondolhatta, amikor Bősz Anett kilépett a Párbeszéd parlamenti frakciójából, hogy innentől kezdve még kevesebbet fogunk hallani a Magyar Liberális Pártról, mint eddig, gyorsan kiderült: ez tévedés. A párt elnöke, Fodor Gábor 24 órán belül kétszer is reflektorfénybe került. 

A mai hír, hogy a Blikk olvasóriportere Szlovénia egyik ötcsillagos szállodájában vette észre Fodort. A hotelben a legolcsóbb szoba százezer forint egy éjszakára. Pikáns időzítés ez, ugyanis a múlt hét jelentősen megtépázta a Liberálisok hírnevét, egyetlen parlamenti képviselőjük pedig előreláthatólag függetlenül fog politizálni, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az üres ülésteremben magának fog szavalni a liberális értékekről. 

Fodor Gábor egy hosszú hétvégére ment Szlovéniába, a szállodát a saját pénzéből fizette

– közölték az üggyel kapcsolatban a Liberálisok, Fodor személyesen nem akart megszólalni a témában. 

Nem úgy, mint tegnap este Kálmán Olgánál a Hír TV-ben, ahol továbbra is az volt kérdés, miért léptek ki pontosan a frakcióból. 

A beszélgetés során Fodor többnyire elismételte korábban elhangzott állításaikat, melyek szerint súlyos kompromisszumokat hoztak szövetségeseik érdekében, őket mégis ki akarták hagyni a politikai döntésekből. 

Fodor Gábor
Fodor Gábor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Elhangzott azért néhány izgalmas megállapítás. Például Fodor szerint nélkülük a Párbeszédnek nem is jöhetett volna frakciója. Vagy hogy Fodor szerint őket bosszúból hagyták ki az V. kerületi időközi választás jelöltállításából. Illetve a pártelnök azt is elmondta, hogy máshogy kellene politizálnia az ellenzéknek. 

A legérdekesebb, hogy Fodor elismerte, azt javasolták az MSZP–P-nek, hogy a Liberálisokkal kiegészülve közös listán induljanak az európai parlamenti választásokon. Fodor kerek perec kimondta: ezen a listán

legalább a harmadik helyre szüksége van a liberális pártnak. 

Szerinte ezt a harmadik, többévnyi kényelmes brüsszeli életet biztosító befutó helyet nem magának kérte, hanem a pártnak. Azoknak a Liberálisoknak, akik most tavasszal a 15. helyet kapták partnereiktől. 

A „legalább a harmadik hely" különösen ahhoz képest tűnik elég ambiciózusnak, hogy a Liberálisokat a közvélemény-kutatások ritkán mérik 0 százalék fölé.