A Jobbik hallani se akar Toroczkaiék platformjáról

2018.05.23. 10:04

Szóba sem jöhet semmilyen klikkesedés a Jobbikon belül – jelentette ki az MTI szerint Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Mirkóczki szerint ha a párt legfőbb döntéshozó testülete kiáll egy politikai irány, egy vezető mellett – ahogy ez történt május 12-én, a Jobbik legutóbbi kongresszusán –, akkor nem megengedhető azon belül egy tömb létrehozása.

Mirkóczki Ádám
Mirkóczki Ádám
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mirkóczki nem érzi, hogy a tagságon belül nagy szakadás lenne, inkább úgy látja, kialakult Toroczkai László körül egy csoport, és ők próbálják zsarolni a pártot. Ezzel a szóvivő megerősítette pártja tegnapi reakcióját az új radikális platform bejelentésére.

"Toroczkai Lászlónak szíve joga kilépni, szíve joga új pártot alapítani, aki követi, követi, aki nem, nem, de azt nem lehet megcsinálni a Jobbikban, hogy zászlót bontok, programot hirdetek" – hangsúlyozta ma Mirkóczki a köztévében.

Toroczkai László hét jobbikos polgármesterrel együtt jelentette be kedden, hogy Mi magunk néven platformot alapít a párton belül, hogy visszaadják a párt "lelkét" és visszatérjenek az alapító okirat szellemiségéhez. A kezdeményezéshez Toroczkain túl a párt vezető politikusai közül eddig csak Dúró Dóra képviselő csatlakozott.

Az ügy előzménye, hogy a Jobbik május 12-i tisztújításán 54 százalékos, minimális többséggel Sneider Tamást választották elnökké Toroczkai Lászlóval szemben.

Toroczkaiék kezdeményezése nyilvánvalóan szakítást jelent a párt mintegy öt évvel ezelőtt kezdődött néppárti törekvéseivel, és az eredeti "nemzeti radikális", közkeletűen csak szélsőjobboldalinak nevezett irányhoz jelentene visszatérést.

Jakab Péter szóvivő tegnap azt reagálta a Mi Magunk megalakulására, hogy a Jobbik alapszabálya nem teszi lehetővé platform létrehozását. Egyébként is, a 2003-as alapító okirat szerint a párt a nemzet egészét képviseli.

Jakab szerint tudják, hogy a Fideszen belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy a Jobbik előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen, de "ezt az örömet nem szerzik meg nekik". Jakab Péter "szinte biztosnak" tartja, hogy a Fidesz megpróbálja Toroczkait használni.

Jakab nem hiszi, hogy a Jobbik politikusaiból új párt jönne létre, vagy ha mégis, akkor az szerinte gyorsan eltűnhet a politika süllyesztőjében, ahogy a Magyar Hajnal vagy a Magyar Főnix Mozgalom esetében történt.

A Jobbik elnöksége csütörtökön foglalkozik a platformalapítás ügyével.