A szájon át lélegeztetés sem segített, a gyerek apja szerint az állatpark is felelős Zara haláláért

D  US20140829001
2018.05.16. 13:47

Annyi hülyeség jelent meg a kecskeméti állatparkban történtekkel kapcsolatban, hogy muszáj helyre tenni a kérdést. Hétfőn más osztályokkal együtt a Kecskeméti Vadaskertbe látogatott egy ötödik osztályos csoport is. Amikor a szurikátákhoz értek, az egyik fiú benyúlt, az állat ráharapott az ujjára, mire a gyerek azonnal visszarántotta  kezét, a szurikáta pedig a lendülettől a kifutóján kívülre, a földre esett. Gyakorlatilag azonnal elpusztult. A boncolás szerint aortarepedés okozta halálát. A anyaszurikátának a hasában volt két magzat. 

A kisfiú ezután a vécére ment lemosni a kezét, az egyik osztálytársa pedig elment szólni az állatkert munkatársának, hogy jelentse, az egyik gyereket megharapta egy állat, ami a földön fekszik a látogatók között.

Ezután az állatot Tokovics Tamás igazgató megpróbálta újraéleszteni, szájon át lélegeztette, és esetleg szívmasszázst alkalmazott volna, de a levegő befújásakor vér folyt ki az állat száján és az orrán.

Nem volt mit tenni, ezt már Tokovics Tamás mesélte, miután felhívtam, hogy a végére járjunk a magyar közéletet napok óta lázban tartó kérdésnek. Tokovics amúgy nem állatorvos, közgazdász, de ő menedzseli a helyi állatkertet, és mint mondta, folyamatosan tanul, mindig ott van, ha orvos lát el egy állatot.

Muszáj ennyire részleteibe belemenni, mert mintha a fél ország teljesen elvesztette volna az eszét. Egyes kommentelők már szadista ötletekkel árasztották el az internetet, egyesek csak simán megvernék, megpofoznák a gyereket, mások az őrület határát súrolva találnak ki durvábbnál durvább büntetéseket odáig, hogy a gyereket és a szülőket is börtönbe kéne zárni. Pedig a történet egyszerű: a gyerekek egy része már csak olyan, hogy akkor is benyúl, ha kifejezetten megtiltják neki. Persze nem mindegyik, de azt egészen bátran kijelenthetjük, hogy annyira nem tud egy gyerek sem visszataszító módon viselkedni, hogy a bántását kívánjuk. Ráadásul a kecskeméti állatkertben sem volt minden gyerek mellett egy rendőr, viszont megvoltak azok a figyelmeztető táblák, az igazgató szerint öt is, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy senki ne nyúljon az állatokhoz.

A szurikáták Kecskeméten egy kis teknőben vannak, amely egy termeszvárat utánoz, ami a legmagasabb részén másfél méter magas. A „terrárium” körben villanypásztorral védett, ami elsősorban az állatokat tartja bent, de az ajtónál, ahol az állatkerti gondozók bejárnak, egy plexi van, és itt könnyebb benyúlni. De miért nyúlna be hozzájuk valaki?

A szurikáta sajnos megtévesztő, aranyos megjelenésű állat, ami sokakat ösztönöz arra, hogy hozzájuk érjen, ezt már Hanga Zoltán, a budapesti állatkert sajtófőnöke mondta nekem, miután megkérdeztem, hogy náluk hogyan bánnak a szurikátákkal. Szerinte azonban valami másról lehet szó, hiszen az utcán sem simogatjuk meg a kerítés mögött lévő kutyát, hiába tűnik jámbornak. 

A szurikáták csapatban élnek, és nem különítik el őket akkor sem, ha a nőstény vemhes, sem akkor, ha már neveli a kölyköket. Ők jól működnek csoportosan, csak akkor raknak külön állatot, ha valamelyik agresszívvé válik a többiekkel. Budapesten amúgy a szurikátán kívül a másik ilyen simogatásra ösztönző állat a préirikutya, mesélte Hanga, aki szerint náluk is fordult már elő, hogy meg akarták simogatni, az meg erre megharapta az embert. Sőt, ha már sztorizgatunk, olyan is előfordult, hogy valaki bement a szurikáták közé, és amikor így látták, hogy egy ember áll az állatok között, megkérték, ugyan, legyen más szíves onnan kijönni. Aztán amikor megkérdezték, hogy miért ment be, azt tudta felelni, hogy ezt pont nem tiltotta semmi. De Hanga szerint azért nem ilyenek a tipikus látogatók. Hozzájuk egymillióan mennek állatokat nézegetni egy évben, de Kecskeméten is százezren látogatják a parkot évente.

Ennyi ember között meg előfordul olyan, aki nem tart be minden rendelkezést.

De mi van akkor, ha állat harap meg egy látogatót? Budapesten sok helyen van elsősegélydoboz kitéve, mondta Hanga, és Kecskeméten is van elsősegély. A gyereket is itt látták el, állítja az igazgató. Megszólalt azonban a Facebookon a gyermek apja, L., aki – azzal együtt, hogy elismerte, a gyermek hibázott – a felelősség kérdését az állatparkkal kapcsolatban is felvetette. Szerinte egy nyitott tetejű kifutóról van szó, és a gyerekek a levegőben mozgatva kezeiket, futásra ingerelték az állatokat, és az ő gyermeke kicsit mélyebbre nyúlt. Az állat a gyerek körmeit is átharapta – írta –, aki ekkor ijedtében csapta a földhöz az állatot. Szerinte ezután az igazgató a síró gyerekkel kiabált, később pedig taxival kellett a gyereket kórházba vinni. Szerinte az igazgató nagyobbat hibázott a fiúnál, amikor egy állatot helyezett egy ember elé.

Az igazgató szerint azonban nem ez történt, hanem még ők keresték ezután a gyereket, és az osztállyal lévő pedagógust is nekik kellett megtalálniuk. A gyerek szerinte teljesen bezárkózott, nem volt hajlandó elmondani, hogy mi történt, mindent az osztálytársaktól tud, akik látták az eseménysort. Az igazgató, mint említette, kedden megtette azt a gesztust, hogy felhívta az iskolát, és a gyerek hogyléte felől érdeklődött. Azt a választ kapta, hogy a gyerek keze gyógyul, és az sem látszik, hogy lelkileg megtört volna. 

Nem akarjuk keresztre feszíteni a fiút. De ebből mindenkinek tanulnia kell, mondta.

Tokovics Tamás már a tanulságot is levonta, szerinte mindig vannak renitensek, ezzel nem tudnak mit kezdeni. Persze egy üvegbúra talán segíthetne, de akkor meg megfosztanák az embereket attól az élménytől, amit az ilyen közvetlen kapcsolat jelent.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A szájon át lélegeztetés sem segített, a gyerek apja szerint az állatpark is felelős Zara haláláért

Még mindig nem csillapodnak a szurikátahalál miatt a kedélyek. A fél ország bosszúért kiált, a gyerek apja szerint az állatpark is felelős. De ki hibázott, és hol? Ha aranyosnak látja a szurikátát, mit fog szólni a prérikutyához?

3731 · May 16, 2018 01:47pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Borítókép: Egy szurikáta az Állatkertek Éjszakája elnevezésű programon a Kecskeméti Vadasparkban 2014. augusztus 29-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI.