Szijjártó: Soros György nem akarja elfogadni a választás végeredményét

2018.04.17. 10:05

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Soros György Brüsszelben olyanokkal folytatott megbeszélést, „akik szélsőségesen bevándorláspártiak”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó a Kossuth rádió 180 perc című műsorában nyilatkozott, és azt mondta: „Tudjuk azt is, hogy mindketten a magyar kormány és a magyar migrációs politika eltökélt ellenségei." És mindketten az újraválasztott kormány bukását óhajtották, tette hozzá.

Szijjártó szerint „a Fidesz–KDNP történelmi győzelmet aratott a választásokon, amit Soros György, Frans Timmermans és az általuk támogatott civil szervezetek nem tudnak vagy nem akarnak elfogadni”. Arról nem beszélt, hogy honnan vannak az értesülései.

Úgy látja, hogy az a nyomásgyakorlás, ami a magyar kormányt éri a migrációs politikája miatt, továbbra is fennmarad, sőt fokozódni fog. De a kormány még a legerősebb nyomásnak is ellen tud állni.

Szijjártó azt is mondta, hogy az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán elutasították a vegyi fegyverek bevetését, azt súlyos bűncselekménynek tekintik, és az elkövetők nem maradhatnak büntetlenül. Elhangzott az is, a politikai és a békés megoldás a cél Szíriában, hogy az elmenekült emberek újra visszatérhessenek és biztonságban élhessenek. Szijjártó szerint a szíriai vegyifegyver-létesítmények elleni szombat hajnali amerikai–brit–francia légicsapások egyetlen célja a megtorláson kívül a következő vegyi támadások megelőzése, de hozzátette, hogy Oroszország szerepe a kérdésben megkerülhetetlen, és együtt kell működni vele.