NVB: egy szabolcsi szavazókörben megsértették a választási törvényt

2018.04.16. 21:13

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hozott határozatában helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt beadványának (kifogásának), és határozatban mondta ki, hogy az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazókörben megsértették a választási törvény egyik bekezdését akkor, amikor több ember nem kapott listás szavazólapot, helyette két egyénit kaptak. A határozat ellen 3 napon belül az ügyben érintettek még fordulhatnak a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel.

Kétfarkúék már április 11-én kifogást nyújtottak be Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 05. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, mivel azt állították, hogy Nyírkércs 001. számú szavazókörében a jegyzőkönyvi adatok szerint az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, míg pártlistás szavazólapból 12-vel kevesebb volt az urnában. Ezek az adatok pedig azt bizonyítják, hogy a szavazatszámláló bizottság 12 választópolgár számára két egyéni szavazólapot adott át ahelyett, hogy egy egyéni és egy pártlistás szavazólapot adott volna.

Ezzel pedig szerintük megsértették a választási törvény egyik alap bekezdését, miszerint " A szavazatszámláló bizottság a szavazóköri névjegyzék, illetve a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke alapján a választópolgár részére egy egyéni választókerületi szavazólapot és egy pártlistás szavazólapot ad át". Ez ráadásul beadványuk szerint a leadott szavazatokban 85 érvénytelen szavazatot eredményezett, ezért a szavazóköri eredmény érdemi részét érinti. (a hibák miatti mindenkitől levonás miatt)

Ezt első körben a helyi választási bizottság elutasította érdemi vizsgálat nélkül, mondván nem csatoltak olyan bizonyítékot, ami alátámasztaná a jogsértést. Az szerintük, hogy 12 listás szavazólappal kevesebb volt az urnákban, nem bizonyíték, a le nem adott szavazólapoknak nincs jogi következménye.

Ezután fellebbeztek a Nemzeti Választási Bizottsághoz, az NVB pedig hétfői határozatában kimondta, helyt ad a kifogásnak és kimondta, hogy az ominózus bekezdését megsértették a választási törvénynek. A Kétfarkúak többek között arra hivatkoztak, hogy az is bizonyíték csatolását jelenti, hogy csatolták Valasztas.hu-s linket, ahol megtalálható, hogy éppen azzal a 12 listás szavazattal volt kevesebb a végelszámolásnál, mint amennyivel több volt az egyéni szavazatoknál. Az NVB azt mondta ki, hogy ez megfelelően támasztja alá a jogsértést.

Az NVB azt is kimondta, hogy kizárólag erre vonatkozóan nézte az ügyet és hozott döntést. Ez azért fontos, mert a fellebbezésben a Kétfarkú Kutya Párt azt is kérte, hogy az NVB semmisítse meg a szavazókörben a választási eredményt és a szavazást ismételtesse meg. De az NVB a határozatában kimondta, hogy "a Nemzeti Választási Bizottság számára eljárási kötöttséget jelent az, hogy a másodfokú eljárás csak olyan kérdésben folytatható le, amelyben a kifogást előterjesztették". És ha jól értem, a kifogás előterjesztésében ezek még nem szerepeltek.