Nem várt helyről kapott kritikát a Figyelő listázása

2018.04.15. 15:28

Ahogy azt korábban megírtuk, a kormánypropaganda-lappá süllyedő Figyelő még mélyebbre szállt alá, és a legszomorúbb náci és kommunista időket idéző módon név szerinti listát készített a kormány vélt ellenségeiről. Olyan civilekről, akik éppen azokkal a dolgokkal foglalkoznak - alkotmányosság, demokrácia, szabadságjogok -, amelyekkel az Orbán-kormány hadilábon áll.

A listázást sokan elítélték, többek között az Egyesült Államok, de több egyetemi tanszék is, például az ELTE alkotmányjogi tanszéke, az ELTE ÁJK Kriminológia Tanszéke, de a Corvinus egyik tanszéke is.

Majd vasárnap jött egy meglepő, elítélő közlemény, váratlan helyről. A kormányhoz közel álló Professzorok Batthyány Köre attól fél, hogy ez rossz hírét viszi az országnak a világban.

A közleményben azt írják:

"Úgy látszik, még nem mindenki bízik a szeretet és összefogás erejében. A Figyelő című lap egy szerzője ugyanis arra az alantas vállalkozásra adta a fejét, hogy összeírja a Sorosnak elkötelezett magyar polgárokat. Mondhatná valaki: ez jó kis hecc, hiszen úgysem lesz semmi következménye. Mert valóban nem lesz. A szerzőnek és a szerkesztőnek tudnia kellene azonban, hogy hazánkban mindig vannak, akik az ilyen listába szedéstől - általában jó okkal, még ha ezúttal ok nélkül is - megijednek.

Az esetet úgy fogják szertekürtölni az egész világon, hogy Magyarországon az agresszív nacionalista oldal győzelme nyomán, íme, máris úrrá lett a rettegés. És kiváló alkalom nyílik arra is, hogy a CEU-ügy után a meghasadt értelmiség két ága közé újabb éket verjenek. Elvből ellenezzük a listakészítést, bármilyen személyeskedő ellenségkép kialakítását és terjesztését."