Elcsukló hangon, könnyeivel küszködve nyilatkozott Orbán korábbi minisztere, aki felkerült a zsoldoslistára

2018.04.12. 22:48 Módosítva: 2018.04.12. 22:49

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila is felkerült a Figyelő állítólagos Soros-zsoldosokat összegyűjtő, valójában jogvédőket és egyetemi kutatókat felsoroló listájára. Chikán csütörtök este a Hír TV Egyenesen című műsorában volt vendég, ahol arról kérdezték, hogyan élte meg a listázást.

Chikán elmondta, meglepődött a listán. Zavarodottságot érzett az olvasása során, mert nem a nagypolitikában dolgozó emberek, hanem kutatók vagy olyan egyetemi tanárok vannak rajta, akik élve a szólásszabadság biztosította jogukkal, elmondták a véleményüket akkor is, ha nem értettek egyet a kormánnyal.

Az interjúban Chikánnak egy ponton elcsuklik a hangja, a könnyeivel küszködik.

Bár Chikán a CEU igazgatósági tagja, nem számított arra, hogy egy ilyen fenyegető listára felkerül. Beszélt arról is, hogy harminc éve került kapcsolatba Soros Györggyel, amikor azokat az ösztöndíjak szervezték, amikkel a jelenlegi kormány több tagja is Amerikában és Nyugat-Európában tanulhatott. Ez a rendszerváltás előtt nagyon komoly lehetőség volt. „Soros György magyarországi megjelenése nagyon jelentős erőforrást jelentett a rendszerváltás számára" – mondta Chikán.

Arról is beszélt, hogy a CEU-nak az ország büszkeségének kellene lennie, mert egy jó nevű nemzetközi intézmény. Az Orbán Viktor és Soros György közötti véleménykülönbségek miatt nem kellene egy egyetemet bezárni, és a civil szervezetek vegzálása is példátlan. Szerinte a kormány céljairól lehet vitákat folytatni, de az ilyen eszközök, mint a listázás, erkölcsileg elfogadhatatlanok. A teljes interjút itt lehet megnézni: