3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok

2018.04.11. 11:29

A Transparency International Magyarország és a Political Capital számításai szerint 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is messze elmaradó tizennégy kamupárthoz az idén. 

Úgy látják, erősen kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől, mert az a pénz a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. A közlemény szerint

ha az állam mégis megkíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. 

A felek egy hónappal az április 8-ai választások előtt jelezték, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Volt egy 2013-as javaslatuk, ami ha megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről.

Jó lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok egy százalékának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást, és az is, hogy módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De szerintük már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.