Reagált Orbán az Index interjúkérelmére

2018.04.10. 15:41

Zavarba ejtő körülmények között kerültünk Orbán Viktor mai sajtótájékoztatójára. Hagyományosan a miniszterelnök a választások utáni napokban nemzetközi sajtóeseményt tart, ahol lehet tőle kérdezni.

11:42-kor egy újságíró kolléga ránk csetelt, hogy jövünk-e a 12:00-kor, tehát negyedóra múlva kezdődő sajtótájékoztatóra, mert ő is csak véletlenül értesült róla. Csodálkoztunk, mert erről egyáltalán nem tudtunk. Orbán Viktor évek óta nem tart Magyarországon olyan sajtótájékoztatót, ahol kérdezni lehet tőle. Leginkább külföldön, főleg Brüsszelben lehet csak néha elcsípni, mert ott ez az uniós protokoll része. Nekünk legutóbb Bécsben sikerült feltennünk pár kérdést

De nem kaptunk róla tájékoztatást, és hiába kerestük, az esemény nem szerepelt sem a kormányhonlap, sem az MTI eseménynaptárában. Hitetlenkedve hívtuk Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. A munkatársa 11.44-kor közölte, hogy igen, lesz miniszterelnöki sajtótájékoztató, és azért nem szóltak az Indexnek, mert 

"még nem értek oda a listán".

Negyedórával az esemény kezdete előtt még nem értek a listán az Indexhez. Később körbekérdeztük más lapokat, de ők is nem hivatalos úton szereztek tudomást Orbán nemzetközi sajtótájékoztatójáról. Vagy tőlünk.

Taxiba pattantunk, és rohanva, de odaértünk pár perc késéssel. A félórás sajtótájékoztatón Orbán több kritikus kérdést is kapott külföldi hírügynökségektől, ezekre jórészt tőmondatokban, hárítva válaszolt – ezt ebben a videóban mutatjuk be részletesen. A hazai független sajtó részéről csak az RTL Klub tehetett fel egy kérdést. 

A sajtótájékoztató végén, ahol a kérdéseimet nem tehettem fel, Orbán után szaladtam megkérdezni, hogy mivel 11 éve adott utoljára interjút az Indexnek, a következő egy hónapban vállalna-e egyet.

Így nézett ki a jelenet: