Gyurcsány: Ne a magyarok fizessék az ukránok nyugdíját!

2018.01.12. 16:28
Folytatja Gyurcsány Ferenc és a DK azt a kampányát, amelyet a határon túliak jogai ellen vív. A DK most aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy ne kapjanak nyugdíjat azok a papíron Magyarországra bejelentkezett ukrán és orosz állampolgárok, akik nem itthon fizettek nyugdíjjárulékot. Gyurcsány üzent az ellenzéki pártoknak is: diktatúra van szerinte, és Orbánnal nincs semmilyen kompromisszum.

Két nappal azután, hogy budapesti évnyitót tartott az MSZP és a Párbeszéd, megtette ugyanezt a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció is. Az MSZP-s eseményen Karácsony Gergely, az MSZP és Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, illetve az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes tartott beszédet. Karácsony is szívesen látná a szavazóik között bármelyik párt szavazóit, de Kunhalmi kifejezetten hosszan beszélt konkrétan a DK-sokhoz, sőt, mi több: a DK-sok szívéhez.

Amit eddig tudunk: az MSZP és a DK megegyezett a jelöltek felosztásáról, de nincs közös lista. A DK csak listavezetővel megy neki a választásnak, Karácsony pedig az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, egyelőre más párté nem.

Emellett úgy tűnik, az MSZP és a Párbeszéd közös listán fog indulni, így nekik 10%-os küszöböt kell megugraniuk a parlamentbe jutáshoz. Ugyanezt a kockázatot Gyurcsányék azért már nem vállalták be egy a Párbeszédhez hasonlóan nehezen kimutatható pártért, a Momáért. Utóbbi elnöke, Bokros Lajos ki is borult emiatt

A mai rendezvénynek csak az eleje, Gyurcsány Ferenc beszéde volt sajtónyilvános. Gyurcsány sok mindenről beszélt, de pont a fentebb említettek egyikére sem reagált: sem Kunhalmi DK-sokhoz szóló üzenetére, sem Bokros friss kiborulására. Kezdjük a legkonkrétabb dologgal.

Aláírásgyűjtésbe kezd a DK

Gyurcsány arról beszélt, hogy az ukrán határ közelében fekvő településeken járt, és azt tapasztalta, hogy ezeken a helyeken az utóbbi időben ukrán állampolgárok tízezrei jelentkeztek be. Nem települtek oda, csak bejelentkeztek. És emögött a nagy bejelentkezési kedv mögött az áll, hogy ezek az emberek úgy gondolják, "a sajátjukénál bőkezűbb magyar szociális és egészségügyi rendszerből kívánnak részesedni, és ebben a prímet nyilvánvalóan a nyugdíj viszi" - mondta Gyurcsány. Mert elegendő egy végzettséget igazoló papír, ami sokszor ráadásul hamis, és máris, itt magas nyugdíjat kapnak, akár 2-300 ezreset is. 

Gyurcsány szerint van olyan ház, ahol száz, de volt olyan, ahol 202 ember volt bejelentve. Van, aki pénzért engedi, hogy házába be legyen jelentve pár ember, de a DK elnöke szerint van, hogy a helyi polgármester az, aki vagy csábítással, vagy zsarolással, a közmunka ígéretével vagy megvonásával veszi rá a helyieket, hogy engedjék a bejelentkezést. Mert Gyurcsány szerint ezek a polgármesterek úgy gondolják, a rengeteg nyilvántartásba vett helyi szavazó egy életre megoldja, hogy ne kelljen kihívóktól félni.

Ezen nyugdíjimport mögött a politikai haszonlesés, a hatalmi vágyak vannak. Azé a hatalomé, amelyről régóta tudjuk, hogy ha kell, akkor a magyar adófizetők pénzén a saját hatalmi érdekében szavazókat vásárol magának

- mondja Gyurcsány. Majd bejelentette, hogy ennek leállítására aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció:

Egyetért-e ön azzal, hogy ne kaphassanak Magyarországon nyugdíjat olyan orosz illetve ukrán állampolgárok, akik soha nem fizettek Magyarországon nyugdíjjárulékot?

- ez lesz a kérdés.

A diktatúra az diktatúra

Gyurcsány beszéde elején összefoglalta, mikor nevezhetjük diktatórikusnak a hatalmat, mikor mondhatjuk, hogy diktatúra van: "Ha egy hatalmon lévő párt, esetünkben a Fidesz önmaga számára egyoldalúan előnyös választási rendszert fogad el az ellenzék tiltakozása ellenére, ha kiszorítja riválisait a nyilvánosságból, ha az állam intézményeit a saját uralma alá hajtja, ha a vele szemben állókat börtönnel fenyegeti, ha teheti börtönbe csukatja, ha az ellenzéket pénzügyi eszközökkel próbálja tönkretenni vagy felszámolni, akkor ott bizony diktatúra van" - mondta.

Márpedig ha ez diktatúra, akkor mondjuk ki: Orbán diktatúrát épített.

- mondta DK elnöke, aki szerint ez ellen egy dolog maradt: a harc. Mert tudja, hogy az ország békére vágyik, de békét az emberekkel és emberek között kell teremteni és nem a diktatúrával kell békét kötni. 

Nincs kompromisszum, nincs együttműködés, nincs kiegyezés, és csak eben az értelemben nincs béke

– mondta. Majd anélkül, hogy kimondta volna, hogy kikre gondol, többeknek is üzent

1. Szerinte nem lehet a diktatúrával általában küzdeni, és közben helyben, városokban, falvalkban a diktatúra képviselőivel kormányzozni. Mert ezek a a helyi képviselők ugyanazon diktatórikus hatalom szolgálatában állnak. Aki kiegyezik velük helyben, az nem tud velük megküzdeni országosan - mondta. Itt nem egyértelmű, melyik pártra vagy pártokra célzott.

2. Szerinte nem lehet a diktatúrával szembefordulni, és közben a diktatúra képviselőivel kedélyesen parolázni, a diktatúra ocsmány eszméit támogatólag velük közös színpadra állni, egyetértően mosolyogni, sem itthon, se Bálványoson - mondta. Ez az üzenet egyértelműen az LMP-nek szólt, Szél Bernadett ugyanis 2016-ban elment egy vitára Tusványosra.

3. Szerinte nem lehet a diktatúra ellen hitelesen nyilvánosan szólni úgy, hogy közben a diktatúra embertelen hirdetéseit egész oldalon közlik pár tíz- vagy százmillió forintért. Mert ebben az esetben valójában nem egy újságoldalt vesznek meg, hanem bennünket, azokat, akik ebben partnerek, a becsületüket, szavaik hitelességét megkérdőjelezve a tisztességüket veszik meg - mondta. Ez az üzenet Puch László lapjának, a Népszavának szólt. És a Vasárnapi Híreknek.

Gyurcsány szerint a parlamentbe be kell menni, és nem szabad teljesen átengedni azt a terepet is Orbánéknak, és amíg nem veszik el teljesen a hit és a remény, addig demokratikus választásokon kell legyőzni a Fideszt. "És ezzel az eszközzel fogjuk legyőzni őket, mert a szabadság ügyének nincs alternatívája hosszú távon" - mondta.

Ez a rendszer halálra van ítélve, azon dolgozunk, hogy az ítéletet április 8-án a választók végrehajtsák.

Majd kifejtette a határon túliak szavazati jogával kacsolatos álláspontját újra.

Nem kell elfogadni a Fidesz tilalomfáját

"Okkal és joggal mondjuk, hogy a vérség alapján, helybenlakás nélküli, automatikusan, származási jogra megadott állampolgárság egy sor igazságtalanság forrása akkor is, ha tudom hogy nagyon sok határon túli magyar történelmi, személyes elégtételnek éli meg, az én szavaimat pedig bántásként és magyarságuk megkérdőjelezéseként értelmezi" - mondta Gyurcsány és hozzátette, ez nem így van.

Nem bántani akarjuk mi a határon túli magyarokat, hanem azt kérjük, engedjenek bennünket a saját szabályaink szerint, önállóan élni

– mondta, ahogy azt is, hogy ebben a témában nem kell elfogadni azt a tilalomfát, amit a Fidesz épít, és nem kell elhinni, hogy ebben nemzeti koszenzus van, mert nem hogy nincs, de ráadásul az emberek többsége az ő álláspontját osztja.