Térképen keresheti, melyik a leginkább gyermekbarát kórház

2017.11.22. 17:55

Bár 2017 van, de korántsem lehet biztosra menni, hogy ha a gyereke kórházba kerül, ön vele maradhat-e. Ha kíváncsi rá, melyik a legközelebbi gyerekbarát kórház, most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével megtudhatja. A civil szervezet oldalán található térképes adatbázisban  kórházakra lebontva kereshető, hogy milyen ellátásban részesül a gyermek és a szülő a gyermekosztályokon.

Itt az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg. Ezen a hasznos információk (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma stb.) mellett, a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. A kórházak szolgáltatásait a szülők is értékelni tudják.

A TASZ oldalán olvasható összesítés szerint 15 kórház ért el kiváló minősítést a következő négy kategóriában: szülő-gyermek együttápolás, tájékoztatás, gyermekbarát környezet, pszichés támogatás. Az adatbázist a magyar kórházaknak megküldött közérdekű adatigénylés alapján állították össze. Ebben egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire gyermekbarátak a kórtermek, vannak-e játékok, maradhat-e szülő a gyermekkel éjszakára vagy bemehet-e a gyermekével a vizsgálatokra.

Ha egy beteg gyerek kórházba kerül, a szülőnek is mellette van a helye, ez az alapvető jog nemzetközi dokumentumokból és a magyar egészségügyi törvényből is levezethető, hívja fel a figyelmet a TASZ. Egy friss, 1000 fős reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyar felnőttek 85 százaléka fontosnak tartja, hogy a szülő a kórházban a gyermekével lehessen. 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri. A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén.

grafikon.png

A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem törvény által garantált joga is a szülőknek. A három éve zajló kampány legfőbb tanulsága az, hogy egyre több helyen maradhat a szülő kulturált körülmények között a gyermekével a kórházban. A változtatás a TASZ szerint elsősorban nem pénz kérdése, hanem a tenni akaráson és a jószándékon múlik.

A sok jó példa mellett azért persze még jócskán vannak olyan intézmények, amelyeknek van mit javítaniuk a jelenlegi ellátáson. A legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban különböző feltételekhez kötik a szülő benttartózkodását, máshol csak költségtérítés ellenében maradhat valaki a gyermekkel.