Most a Bajcsy-kórház kap 7 milliárdot

D MTZ20110304039
2017.10.12. 13:01 Módosítva: 2017.10.12. 13:05

Közel 7 milliárd forintból újítják fel a X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, jelentette be György István, a Fidesz választókerületi elnöke a kórházban:  

  • 3,7 milliárd forintból felépül a kőbányai egészségház és szakrendelő,
  • 1,5 milliárd forintot költenek kardiológiai műszerek megújítására, informatikai fejlesztésre,
  • 637 millió forintból komfortosítják az épületet,
  • 950 millió forintot költenek energiahatékonysági korszerűsítésekre.

Az 5497 négyzetméteres új szakrendelő tervezési szakaszban van. Az épületben 86 rendelőhelyiség lesz, és egy 50 férőhelyes mélygarázst terveznek még hozzá. Az építkezést már idén decemberben megkezdik, az új szakrendelő jövő decembertől fogadhat betegeket, mondta György István.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a X. és a XVII. kerület, valamint Monor és Gyömrő lakosait látja el, évente kétmillió beteg fordul meg ott. Az intézménynek négy szakrendelője van. Bodnár Attila, az intézmény főigazgatója azt mondta: a mostani kőbányai szakrendelő állapota igen leromlott, viszont a kórháznak óriási szerepe van a városrész és az agglomeráció betegeinek ellátásában.

Mint korábban megírtuk, a Bajcsy-kórház fejlesztése is része a budapesti egészségügyi rendszer teljes átalakításának. Miután Budapest és Közép-Magyarország nem számított elmaradott EU-régiónak, az egészségügy fejlesztésére nem kapott kapott uniós forrást. Az előző ciklusban ugyanakkor 500 milliárd forint uniós támogatásból újították meg a vidéki kórházakat. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Bajcsy-kórházban azt mondta: a következő években 700 milliárd forintot fog költeni a kormány a főváros egészségügyi ellátásának fejlesztésére.  

Az Egészséges Budapest Programban három centrumkórházat alakítanak ki, amelyek 0-24 órában képesek szinte az összes szakmában ellátni a betegeket. Ez a három centrum a Honvédkórházban (Észak-Pesti Centrum), az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban (Dél-Pesti Centrum), illetve Budán az M1-17-es autópálya mellett építendő új tömbkórházban lesz (Budai Centrum). A centrumokhoz a többi kórház társkórházként csatlakozik. A Bajcsy-kórház a dél-pesti centrumot tehermentesíti majd.

Idén áprilisban megjelent egy olyan kormányrendelet, amely kiemelt beruházássá minősíti a budapesti kórházak felújítását. 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években.  

A múlt héten azt jelentették be, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetet és Baleseti Központot 1,3 milliárd forintból fejlesztik, a budai Szent János kórház pedig 9,3 milliárd forintot kap az épületek felújítására és az orvostechnikai és informatikai gépparkot modernizálására. 

György István szerint 2010 előtt 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ami "nagy leépülést indított el", és ezt nem lehet hónapok alatt kijavítani, tudósított az eseményről az MTI. György István arról is beszélt, hogy az elmúlt években 77 kórház, 54 szakrendelő és 97 mentőállomás újult meg, 23 új szakrendelő és 30 új mentőállomás épült.

Borítókép:  A Fõvárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelõintézet bejárata 2011. március 4-én. -  Fotó: Máthé Zoltán /  MTI