Esztergályhorvátiban annyira rettegnek a menekültektől, hogy oltási könyvet kérnek tőlük

2017.09.13. 17:04

Menekülteket listázó rendeletet fogadott el egy Zala megyei falu önkormányzata. Esztergályhorváti önkormányzata arra kötelezi a szálláshely-adókat, hogy ellenőrizzék: a faluban megszállni szándékozó menekülteknek megvannak a kötelező oltásaik. Szálláshelyet csak annak adhatnak, aki ennek eleget tesz. Mindezt válaszul arra, hogy néhány menekült a faluban nyaralna pár napig. Egy osztrák orvosnő ajánlotta fel a házát, hogy a hányattatott sorsú emberek ott pihenhessék ki a megpróbáltatásaikat. 

eh (9)
Fotó: esztergalyhorvati.hu

A rendelet három szempontból is aggályos, válaszolta kérdésünkre a Helsinki Bizottság.

1. A rendelet szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel, mondta lapunknak Léderer András. A menedékjogról szóló törvény ugyanis kimondja: csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. Helyi önkormányzati rendeletben nem hozhatnak ilyen megszorításokat, mondta el Léderer.

2. A rendelet az Alaptörvényt is sérti, mutatott rá a Helsinki jogásza. Az első cikk 3. bekezdése ugyanis rögzíti, hogy az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. A rendelet tehát sérti a jogforrás hierarchiát, mivel rendeletben korlátoz olyan adatokkal kapcsolatos szabályokat, amilyeneket csak törvényben lehet. 

A rendelet

7/A. § (1) A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végző köteles – a kiállító ország által kiállított eredeti igazolás hiteles fordítása útján- ellenőrizni és a helyi önkormányzatnak bejelenteni, hogy a szállást igénybe vevő tartózkodási engedéllyel rendelkező, bevándorolt, letelepedett vagy befogadott harmadik országbeli állampolgár, továbbá a menekült és menedékes a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5 § (1) bekezdésében meghatározott életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokkal rendelkezik-e.

(2) Szálláshely kizárólag olyan személynek nyújtható, aki az (1) bekezdésben meghatározott igazolási kötelezettségének eleget tett.

3. Ezeken felül a rendelet diszkriminatív: ésszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár közt. Bizarr vonzata a jogszabálynak, hogy még a külföldiek közt is ok nélkül differenciál, hiszen a turistákra és az oltalmazottakra nem vonatkozik a megszorítás.

Önjáró önkormányzatok

Esztergályhorváti rendelete jogtechnikai szempontból némileg emlékeztet Toroczkai László ásotthalmi polgármester meleg- és muszlimellenes rendeletére. Akkor arról megírtuk , hogy ennél alkotmányellenesebb javaslatot szándékosan sem lehetett volna alkotni, például mert alapjogokat csak törvénnyel lehet szabályozni, önkormányzati rendelettel nem. Vagy mert korlátozza a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához fűződő alapjogokat.

Az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek találta, és visszamenőlegesen megsemmisítette azt az ásotthalmi rendeletet.

A kis zalai faluban egyébként amiatt rettegnek a menekültektől, mert néhányan egy felajánlott házban nyaralnának néhány napot. Esztergályhorváti lakosai menekülttel egyébként még sosem találkoztak. Egyszer láttak külföldit, de attól is nagyon megrémültek. 

Az Index korábban forgatott olyan Nógrád megyei falvakban, ahol csak a kormánypropagandából ismerték a menekülteket, mert azon a vidéken sosem jártak.