Ártatlanságát hangsúlyozta a Renault vezére

2019.01.08. 11:14

Csupán tizennégyen lehettek jelen Carlos Ghosn nyilvános meghallgatásán, amelyen magyarázatot kért a bíróságtól hosszú elzárására. Ám amit mondott, az nyilvános: „Ártatlanul vádolnak, és igazságtalanul tartanak fogva.” - mondta a bíróság előtt, és a vádak egy részére is igyekezett felelni, bár összesen vagy tíz percet beszélhetett.

Ghosn Gate

A tokiói bíróság szerint Ghosn fogvatartása szükséges, mivel fennáll a veszélye, hogy szabadlábon elszökne Japánból, vagy bizonyítékokat hamisíthatna, illetve semmisíthetne meg. Ugyanakkor hivatalos vádemelés a korábbi hírekkel ellentétben még mindig nem történt: az ügyészség egy trükk segítségével tartja fogva Ghosnt. Huszonegy naponként újabb vádakat hoznak fel ellene a bíró előtt, így annak a jogszabály szerint lehetősége van újra elrendelni a letartóztatást.

Ghosn, aki a beszámolók szerint vagy tíz kilót fogyott, igyekezett választ adni a vádakra. Egyrészt azt állítja, hogy nem titkolta el a jövedelmének egy kis részét sem. Azt nem tagadta, hogy egy esetben a Nissan segítségével törlesztett egy adósságot, de azt állítja, azt a pénzt később visszatérítette az autógyártónak. A szaúdi üzletember, Khaled Juffali számára kifizetett összegről pedig azt állítja Ghosn, hogy legitim üzleti tevékenységért adták ki, amelyből a Nissannak származott haszna.

Ghosn gyors szabadulására a védelem szerint is kicsi az esély: azt mondják, durván hat hónap múlva kerülhet sor az első tárgyalásra, és valószínű, hogy addig nem engedik ki a Renault elnök-vezérigazgatóját a börtönből.