Gyorsan romlik az olaj a Mustangomban

2019.01.07. 17:07

Idén májusban szalonból vásároltam egy Ford Mustang GT-t, az autó 0 km-es volt, de 2016-os gyártás, kérésemre ingyenesen friss olajjal adta át a szalon, mivel kértem, hogy ne kétéves olajjal kapjam.

Az autó 4600 km megtétele után kiírta, hogy cseréltessek olajat (a gyári hivatalos ciklus 15 000 km, vagy egy év, természetesen a gyári ciklust eddig is minden autómnál kb. feleztem óvatosságból). Megtörtént szűrővel együtt.

A műszerfalon megtaláltam azt a funkciót, ami a motorolaj hátralévő élettartamát mutatja %-os formában, azóta figyelem. Kb. 300 km megtétele után, és egy hónap elteltével 90 %-ot mutat. Megfigyeltem, hogy menet közben sosem változik az érték, akárhogy nyomom neki (természetesen kínosan ügyelek, hogy a megfelelő olajhőmérséklet elérése előtt (ezt is elő lehet hozni a műszeregységben) sose pörgessem.)

Azonban, ha egy-két hét után előveszem a garázsból (télre ott áll, a garázs fűtött), már induláskor kevesebbet mutat, mint legutóbb. Így ment le először 95 %-ra, aztán 93-ra, majd 90-re.

Kérdésem: mit mérhet ez a funkció (hidegindításokat?) Ha útközben tankolok, a meleg motor újraindításakor nem csökken az élettartam. Másik kérdésem: a kormányról lehet "resetelni" ezt, tehát csere nélkül vissza lehet állítani 100 %-ra. Ezt nem akarom, főleg nem, amíg garanciális az autó. Helyesen teszem-e?

Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:  Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Pontosan nem tudom megmondani, hogy épp ez a szoftver mi alapján számol, de számíthatnak a hidegindítások, a fordulatszám, és persze egyszerűen az eltelt idő is.

Utóbbi azért, mert a használatba vett motorolajban olyan szennyeződések vannak, ami akkor is rontja az olaj minőségét, amikor az autó áll. Nagyon helyes, hogy nem állítja vissza kézzel 100%-ra, mert ez csak arra való, hogy ha megtörtént az olajcsere, akkor vissza lehessen állítani, és újrakezdje a számolást.

Valószínűleg a kilométerben megadott csereperiódust nem fogja tudni kihasználni, ha csak 300 kilométert megy egy hónapban. De nem véletlenül szokták a csereperiódust hónapban is megadni – ahol nincs számítógép, amelyik számolja –, hiszen az idő és a felhasználás módja ugyanúgy számít, mint a megtett kilométer.

Üdv, Olajdoki