Hordozható villanyautó-töltőt fejleszt a VW

2019.01.02. 11:46

Az idén kezdődik a Volkswagen nagy villanyautó-offenzívája, de hogy ez sikeres lehessen, több villanyautó-töltőre is szükség lenne. Ezen a problémán enyhíthet a cég új fejlesztése, amelyet a hordozható mobil-töltők után egyszerűen csak powerbank-nek neveznek, bár azoknál sokszorta nagyobb.

Tulajdonképp egy óriási, 360 kWh-s hordozható akkumulátorról van szó, amely percek alatt telepíthető, és gyorstöltőként is üzemelhet. Ez kisebb kapacitású villanyautókból akár 15 számára is elegendő lehet, de a testes szerkezet hálózatra is köthető, ahonnan akár 30 kW-tal is töltődhet, azaz használaton kívül nagyjából 12 óra alatt tölthető újra.

Egyszerre négy autó töltésére van lehetőség a mobil töltőből: kettőt egyenáramú gyorstöltéssel, kettőt pedig váltóárammal tölthet. A gyorstöltés elvben akár 100 kW-tal is történhet, ami egy e-Golf 36 kWh körüli akkumulátorával és 80%-ig való töltéssel számolva durván 17 percet jelent.

A megoldás egyik egyértelmű előnye, hogy csaknem bárhol elhelyezhető, ahol szükség van rá, és a hozzá kifejlesztett mobiltelefonos applikáció segítségével a felhasználók egyszerűen megtalálhatják. A tervek szerint miután 20% alá merült, egyszerűen hoznának a lemerült állomás helyett egy másikat.

A hordozható töltőállomás egyébként ugyanolyan akkumulátorcellákat tartalmaz, mint amilyeneket a VW szabvány MEB villanyautó-platformjába építenek, így ezek a töltők később akár az elhasznált autó-akkumulátorok tovább hasznosításának eszközei is lehetnek.

A tervek szerint a tesztüzem már az idei év első felében megindulhat Wolfsburgban, más német városokban pedig 2020-tól bukkanhatnak fel a VW mobil töltőállomásai.