Öt villanyautó, amit nagyon várunk 2019-ben

2018.12.23. 00:57

Ha valaki igazán szeretett volna használható villanyautót venni, már idén is megtehette. A választék ugyan a közelébe sem ért a belsőégésű kínálatnak, de a jövőre érkező elektromos modellekkel már egy egészen értékelhető halmazból válogathatunk.

KIA E-Niro

Csikós már vezette és tetszett neki. Az alapadatai alapján nem is csoda. Van benne hely, jól néz ki, egy töltéssel elmegy 450 kilométert és az ára sem lesz emészthetetlen, valahol 12-13 millió környékén hozzá lehet majd jutni. Ha abból indulunk ki, hogy ebben az árkategóriában mozog a Nissan Leaf is, ami lényegesen kevésbé látványos formával tud sikeres lenni, akár meg is előlegezhetjük a Kiának a tapsot, főleg, hogy Csikós szerint még vezetni is jó.

Mercedes-Benz EQC

Az Audi e-Tron receptjét követve a Mercedes is piacra dobja első villanyautóját, amit a kezdetektől elektromosnak fejlesztettek, és történetesen ez is egy hobbiterepjáró lesz. Bár az akkumulátor méretéből (80 kWh) kiindulva hatótávban nem fog forradalmat hozni, ahogy a 4,9 másodperces gyorsulásával sem, a Mercedesre jellemző prémium megoldásokkal és a kivitelezés minőségével még okozhat meglepetéseket.

Volkswagen I.D.

A dízelbotrány után a Volkswagen lényegében mindent feltett egy lapra és 13 milliárd euróból nekiállt kifejleszteni első elektromos modellcsaládjának alapjait. A terveik szerint 15 millió autót szeretnének eladni az első generációs MEB technikával, és ennek a grandiózus projektnek lesz az első lépése az I.D., egy csapott hátú kompakt. Így máris érdekesen hangzik az első modell, ahogy az élettartam végéig tartó szoftveres támogatás és a minimum 400, nagyobb aksival 600 kilométeres hatótáv is.

Porsche Taycan

A Model S bemutatása óta ez lesz az első sorozat gyártott rivális, amit komolyan lehet venni. A Tesla agyament gyorsulásával ugyan nem állt le versenyzi a Porsche, de a 3,5 másodperces százas sprint sem hangzik olyan rosszul, főleg, hogy a Teslával ellentétben állítólag nem fog lehalni az akkumulátor két kör után a versenypályán. Az 500 kilométeres hatótáv inkább közepes, mint különleges, de a 800 voltos rendszernek köszönhetően 15 perces töltést ígérnek a gyáriak, legalábbis nyolcvan százalékig. Ez már érdekesebben hangzik, és hát mégiscsak egy Porschéről van szó, az mikor nem volt érdekes?

Polestar 2

Ha a Taycant a Model S riválisaként emlegetjük, akkor a Polestar 2 a Model 3-at fogja megszorongatni. És nem is akárhogy. 400 lóerejével és 560 kilométeres hatótávjával erősebb lesz, többet tud majd megtenni egy töltéssel és a Polestar 1-ből kiindulva még szebb is lesz. A Volvotól megszokott stílussal és minőséggel, ha még az árát is megfelelő szinten tartják, akár komolyabb sikerre is számíthatnak. Csak tudjanak eleget gyártani belőle.