Már húszmilliós villanyautóhoz is jár állami támogatás

2018.10.29. 10:50 Módosítva: 2018.10.29. 11:30

Összesen 3 milliárd forintos keretből támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium a villanyautó-vásárlást. Autónként legfeljebb másfél millió forintra lehet pályázni, de legfeljebb a bruttó vételár 21%-áig, ami valamivel kevesebb, mint a nettó vételár 27%-át kitevő ÁFA összege. Magyarul legfeljebb kétezer autó forgalmi adójáról hajlandó lemondani az állam.

bmw-i3 100672651 l

A pályázatban csak tisztán elektromos hajtású autók vehetnek részt: személygépjárművek, legfeljebb 3,5 tonnás tehergépkocsik, vagy L7e-CU kategóriás teherszállító kvadok. Az állam támogat a vásárláson túl lízinget is, a jármű értékhatárát pedig 15-ről 20 millió forintra emelték, azaz már néhány elektromos luxusautó-típus is belefér a keretbe. A támogatás nem csak vadonatúj autókra jár, de hat hónapnál nem régebben forgalomban levő, legfeljebb 6000 km-t futott, a kereskedő által forgalomba helyezett teszt- vagy bemutatóautókhoz is igénybe vehető.

A támogatásért magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, illetve itteni telephellyel vagy fióktelephellyel rendelkező cégek jelentkezhetnek. Pályázni a lebonyolítással megbízott e-Mobi Nonprofit Kft. honlapján lehet, és a részletes kiírás is ott érhető el.