Ez az új gyorskötöző és power tape egyben

Csodaszer: Black Tack

2018.10.28. 07:36
33 hozzászólás

Bistei kollégától hallottam először a Black Tack-ről, ami nem más, mint a Blue Tack (helyesen: Blu Tack) ipari erősségű változata. Ha nem lenne meg, a Blue Tack az a kék gyurma, amivel eredetileg papírokat lehet táblára ragasztani, és utána mindkét felületről nyom nélkül eltávolítható. A Black Tack alapból ugyanezt tudja, csak sokkal erősebb. Feketeöves gányolók álma!

Aztán magam is láttam, hogy a technikailag felkészült nyugati újságírók innovációra fogékony része már rég nem szarakodik mindenféle tapadókorongos meg szorítóbilincses GoPro rögzítéssel, hanem a kamerát egyszerűen Black Tack-kel pattintja fel a motorra, majd tényleg egyetlen mozdulattal teszi át más pozícióba, míg én percekig próbálgatom, hol marad fenn az a nyomorult bilincs.

Rövid nyomozással sikerült kiderítenem, hogy a Black Tack csak egy jól hangzó fantázianév, amivel el lehet adni videósoknak is a terméket, valójában 3M Scotch-Seal 5313 neven árulják tömítőszalagként, métere valahol 900 és 1000 forint között van.

Nem is titkolom tovább: hihetetlenül jó cucc. Nem tudom, hogy eredeti felhasználásra milyen, de engem megtérített, azóta önjelölt területi képviselőként próbálom mindenkire rámelegíteni. Elképesztően tapad, és rugalmassága miatt nagyon jól csillapítja a rezgéseket, ezért ideális Gopró rögzítésre. Ragasztottam már régi Street Glide bukócsövére egy körömnyi darabbal, és a veszettül rázkódó motoron is fennmaradt autópályás tempónál is. De tettem sisakra mindenhova, visszapillantóra, kormányvégre, és fogta, mint kuvasz a betörőt. Mentem így versenypályán, hőbörögtünk közúton, és még egyetlen kamerát sem hagytam el. Ráadásul a letépett darab Black Tack végtelenszer felhasználható.

Elképesztő előnye, hogy nem kell neki sem sík, sem patika tisztaságú felület, egyszerűen bárhová felpattintható vele a kamera, illetve ami ennél is fontosabb, a Gopro átrakása is nagyjából három másodperc.

Sokat tesztelgettem, és mostanra annyiszor bizonyított, hogy tényleg bármit rá merek bízni. Például a Totalbike24-es versenygépünket több helyen a Black Tack tartotta össze: az akkumulátor fedelét ezzel tettem vissza, és ezzel rögzítettünk okostelefont a műszerfalra, hogy lássuk a köridőket. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy Tom egyik esésénél úgy szállt el a francba a telefon, hogy a hátlapja - amit fogott a BT - fennmaradt az Aprilián.

Azóta tényleg mindenre használom, javítottam vele fényképezőgépet, rögzítettem vele leszakadt kábelt, visszapillantót, zörgő idomot a motoromon - ha gyorsan kell valamit ideiglenesen fixálni, adja magát.

A nem hagy nyomot kitétel az egyetlen, amivel nem vagyok tökéletesen elégedett: alapból tényleg nem, tehát üvegről, fémről, fényezett felületről tökéletesen lejön, de például a Gopro Session gumírozott tapintású házával már más a helyzet. Olyankor lehet kapargatni, de a legegyszerűbb, ha matricaoldóval áttöröljük, az azonnal leszedi.