Új jelölések jönnek a benzinkutakon

2018.10.09. 18:04

Az EU szabványnak megfelelően ebben a hónapban válik kötelezővé az új üzemanyag-jelölések feltüntetése a benzinkutakon, amelyek az eddiginél pontosabban jelzik, hogy mi is jön az adott kútfejből.

dizel-benzin

A jelölésrendszer nem feltétlen a legszerencsésebb – a gázolaj B-vel kezdődő jelölése legalábbis félreérthetőnek tűnik – viszont kifejezetten hasznos lehet, hogy egész pontosan jelzi, mekkora a benzinben az alkohol, a gázolajban a biodízel aránya.

Az új, szabványos jelzésrendszer elég markánsan elkülöníti a három leggyakoribb üzemanyagtípust. A benzinfajtákat körbe írt kóddal jelöli, amely E-vel kezdődik, és az etilalkohol-tartalom százalékos arányával folytatódik. Azaz az E5 5%-nyi alkohol-tartalmú benzin, az E85 viszont 85%-ban alkoholból álló üzemanyag. A szabvány már eddig is előírta a benzin keverését alkohollal - ami egyébként régebbi motorok esetén akár meghibásodáshoz is vezethet - de mostantól ennek a mértékéről is pontos tájékoztatást kapunk a kútoszlopnál.

A gázolaj esetében talpán álló, kerekített sarkú négyzetbe kerül a kód, amely B-vel kezdődik – mint biodízel – és a bioüzemanyag-tartalommal folytatódik, a benzin jelöléséhez hasonlóan. Itt a B7 a legkisebb bioüzemanyag-tartalmú változat, ez elvben a ma használt dízelmotoros autókban még nem okoz kárt, a B10 viszont már nem feltétlenül ajánlott minden típusba. Az XTL jelzés szintetikus úton, nem kőolaj-lepárlással előállított gázolajat jelent.

matrincak

Egy harmadik típusú matricát kapnak a gázkutak: itt sarkára állított négyzetbe kerül a kód, a hidrogén-kutaknál H2, a sűrített földgáz esetében az CNG, az autógáz esetében LPG, a cseppfolyósított földgáz esetében LNG jelöléssel.

Több mint valószínű, hogy a kutakon megmaradnak az egyértelmű, régi jelölések, azaz a D vagy Dízel felirat a gázolaj-töltő pisztolyokon, illetve az oktánszám-jelölés vagy a benzinre utaló másfajta jelzés a benzint adó töltőpiszolyokon, de azért érdemes megjegyezni, hogy a kis fehér matricából felirattól függetlenül a kerek jelenti a benzint, és a talpán álló négyzet a gázolajat. Aki ezt tudja, nagyot már nem téveszthet.