2018.10.04. 12:22

A Reuters híre szerint a katonai HMMWV gyártásából élő AM General eladó lett, méghozzá nagyjából kétmilliárd dollárért. A legendán és a terepjáró-monstrumon kívül az üzlet része még egy zsíros katonai szerződés is.

nxt 360

A Humvee 1984 óta áll szolgálatban az Egyesült Államok fegyveres erőinél, ami még egy katonai jármű esetében is szép kor. Ezzel együtt még mindig eladható cikknek tűnik, igaz, a frontszolgálatban már elkezdték a leváltását a jobban páncélozott és nehezebb JLTV-kkel, hiába készült nemrég egy korszerű kivitele. Ám az Egyesült Államok is megtartja egyes változatait legalább 2050-ig, mert a JLTV épp jelentős többlet-tömege miatt nem alkalmas minden Hummer variáció kiváltására, így a mentő például biztosan marad.

A hírek szerint a jelenlegi katonai szerződések értéke mintegy 800 millió dollár, és ha ez igaz, magát a gyárat csupán 1,2 milliárdra tartják. Elemzők szerint számítani lehet mind a konkurens haditechnikai vállalatok – az Oshkosh, a General Dynamics és a BAE Systems – mind az amerikai autóipari cégek, így a Fiat-Chrysler vagy a General Motors érdeklődhetnek az ajánlat iránt.

Korábban az AM General polgári Hummer márkanevét a General Motors vette meg és használta: 1998-tól 2010-ig forgalmazott terepjárókat ilyen néven, katonai fazonú formatervvel, de a GM csődje kapcsán a Hummer márkát is felszámolták. Ezzel együtt a jelenleg épp kiváló pénzügyi helyzetben levő GM-et is a lehetséges vevők közt tartják számon, egyebek között azért is, mert a detroiti gyártó szállítja a Humvee számos alkatrészét, így valószínűleg a GM üzemeltethetné a legalacsonyabb költséggel az AM Generalt minden érdeklődő közül.