A Citroënhez szerződik az ötszörös ralivilágbajnok

2018.09.29. 08:07

Igazi sztárigazolás rázza fel a mostanság amúgy sem unalmas rali-világbajnokságot: az ötszörös világbajnok Sebastien Ogier visszatér a Citroënhez, ahol profi karrierjét kezdte. A francia versenyző a francia márkával érné be Juha Kankkunen rekordját.

grt

Ogier még 2008-ban lett junior világbajnok a franciákkal, aminek hála egy évvel később már teljes szezont mehetett a WRC-k között a Citroën B-csapatában. Az egyre jobban teljesítő francia hamar felnőtt az élmezőnyhöz, a '11-es szezonban pedig már az abszolút favorit, Sebastien Loeb csapattársaként kapott helyet és kevésen múlt, hogy első gyári évében elverje az akkor már hétszeres világbajnok Loeb-öt. Hogy mi lett volna, ha több szezont meccselhetnek egymás ellen sosem tudjuk meg, Loeb visszavonult, Ogier pedig átszerződött a Volkswagenhez, amivel zsinorban négy bajnoki címet nyert. A VW aztán kivonult 2016 végén, Ogier pedig átment ahhoz Ford csapathoz, amivel első évében bajnok lett. És könnyen lehet, hogy nyer velük idén is.

10512 OGIER snow-bank-monte-2017 1920x1080

Az ötszörös bajnok most húzott egy váratlant és a jelenleg gyengén teljesítő Citroën gyári csapatához szerződött, így régi csapatával szerepel majd jövőre a vébén. A Citroën idén rúgta ki egyetlen versenyzőjét, aki az elmúlt években nyerni tudott az autójukkal, nagy szükségük volt egy jó pilótára. Még ha jelenleg nem is az övék a legjobb autó a mezőnyben, Ogierrel nagy esélyük lesz visszatérni oda, ahol Loebbel anno abbahagyták. Ha összejön nekik, akkor egy citroënes bajnoki címmel Ogier beállítana egy érdekes rekordot. Eddig mindössze Juha Kankkunennek sikerült három különböző gyártóval (Peugeot-val (1986), a Lanciával  (1987, 1991) , Toyotával (1993)) világbajnokságot nyernie.