Téli gumit vennék a Touranra, de milyet?

2018.09.28. 14:22

Kedves Gumidoki!

Egy idei (2018) VW Touran-ra (150 LE) szeretnék téli gumit vásárolni. A nyári gumi 205/60 R16-os 96V terhelési és sebességindex-szel. Először a Continental WinterContact TS860-at néztem ki, de csak 92T index-szel kapható. Emellett azt tapasztaltam, hogy ezt az abroncsot inkább kisebb autókhoz ajánlják.

Az ADAC tesztjeit végignézve úgy láttam, hogy kisebb és nagyobb kocsikon gyakran egy-egy gyártó más-más gumijait tesztelik. Kérdésem, hogy ez mennyire számít a gyakorlatban, és hogy egy középkategóriás kompakt egyterű esetében milyen típusú abroncsból (kis autó, SUV, nagy teljesítményű) érdemes választani. A másik preferált abroncs egy Dunlop Winter Sport5 92H vagy 96H XL lenne, ezt viszont nagy teljesítményű autókhoz, vagy SUV-okhoz ajánlják.

Üdvözlettel: Miklós

Kedves Miklós,

Valóban az egyes gyártók a mintázataikat elsősorban a méretválaszték alakításával pozicionálják az egyes autószegmensekhez. Abból azonban baj nem származhat, ha a nagyobb méretű, erősebb autóra javasolt abroncsot teszi fel minden szempontból kisebb autóra, már ha a méretjelzés egyébként minden paraméterében passzol hozzá. Fordítva már nem annyira szerencsés a dolog.

Egyébként pedig nagyon dicséretes, hogy figyelmet fordít a terhelési indexre, mert sokan ezt az abroncs paramétert hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Pedig egy járművel lassabban lehet közlekedni (ezért is mehet rá kisebb sebességindexű téliabroncs), de a tömegén nem tudunk változtatni. Ha pedig a gyártója XL-es gumit tesz rá, annak oka van és természetesen azt kell figyelembe venni abroncscserénél is.

Summa summarum ha tetszik önnek az említett Dunlop, nyugodtan maradjon amellett, nem lesz gondja vele!

Üdv, Gumidoki