Az Opel motort fejleszt a Peugeot számára

2018.06.14. 11:46

Eddig úgy tűnt, hogy az Opelnél nem marad sok műszaki feladat a PSA csoporton belül, csak annyi, hogy az új modellcsaládot felépítsék a Peugeot műszaki alapjaira. Ám úgy látszik, nem egészen ez a helyzet.

opelturbo

A legújabb hírek szerint ugyanis itt láttak hozzá a cégcsoport következő négyhengeres benzinmotorjának kifejlesztéséhez. Jelenleg a PSA összes márkája négyféle motort használ, amelyek közül csak kettő benzines, az 1,2 literes háromhengeres és az 1,6 literes négyhengeres. Ez utóbbi még mindig a BMW-vel közösen fejlesztett és gyártott, 2006-ban bemutatott Prince motorcsaládon alapul, és bár egyelőre megfelel a célnak, ez nem lesz így sokáig.

A PSA fejlesztői az elmúlt évtizedekben egyértelműen inkább a dízelmotor-fejlesztésre koncentráltak, és a benzinmotor-fejlesztéshez külső segítséget vettek igénybe, ám az Opelnél épp az ellenkezője volt a helyzet: Rüsselsheimben tervezték a legtöbb három- és négyhengeres benzinest a teljes General Motors számára. Így műszaki tapasztalatuk több lehet ebben a témában, mint a Peugeot motortervezőinek, és ezt nyilván a PSA központ is felmérte.

Azt egyelőre nem egyértelmű, hogy mekkora négyhengeres várható az Opeltől – 1,6 és 2 liter között lényegében bármilyen hengerűrtartalom szóba jöhet – de az biztos, hogy a jelenlegi 1.6 THP motorhoz hasonlóan ennek kell majd kiszolgálnia az összes nagyobb Citroën, DS, Opel és Peugeot modellt a 150-300 lóerős tartományban. A turbó használata így egészen biztos, ahogy az is, hogy valamiféle enyhe hibrid rendszer biztosan lesz az új motorhoz már a kezdetektől.

Annyi biztos, hogy a tervek szerint 2022-ben indulna az új motor gyártása, azaz van idő alapos munkát végezni, de szükség is lesz rá. Ennek a benzinesnek olyannak kell lennie, amely helyt tud állni minden piacon, Kínától Észak-Amerikán át Európáig, mindenféle méretű modellben, egy sportosabb Peugeot 208-as változattól a legnagyobb DS luxusterepjáróig.