Pont ott járt, megnyert egy raliversenyt a türkmén diktátor

2018.05.17. 14:23

Brezsnyev vadászpuskája elszégyellné magát, olyan szép sztorit írt az élet az ex-szovjet Türkmenisztánban. Gurbanguly Berdimuhamedow elnök nevezett be hirtelen felindulásból egy sivatagi raliversenyre, hogy helyből kioktassa a mezőnyt. 

btrb

Berdimuhamedow jó úton halad, hogy a világ legsokoldalúbb elnökeként kerüljön be a köztudatba. 2006 óta vezeti a földgázban és kőolajban gazdag országot, és ezek az évek részben a személyi kultusz folyamatos csiszálásról szóltak. Megmutatta már, hogy énekesnek, DJ-nek, versenybiciklisnek, úgy egyáltalán bármiféle sportolónak klasszis, de önkényből sem teljesít rosszul: legutóbb akkor írtunk róla, amikor kitiltatta a fekete színű autókat az országból, de hasonlóan meredek húzása, hogy igyekszik a fővárost, Asgabatot egy full fehér várossá tenni. A posztszovjet országról sokat elmond, hogy elődjéhez, Saparmyrat Nyýazowhoz képest Berdimuhamedow csak kispályás őrült.

Berdimuhamedow rajtra kész
Berdimuhamedow rajtra kész

Berdimuhamedow korábban már tisztázta népe előtt, hogy autóvezetésben sincs nála jobb odahaza. Láttuk már Bugattit vezetni, sőt, Volkicaroknak rendezett futamot nyerni is, de terepraliversenyen most villantott először. Az elnök állítólag csak tárgyalni és sportolókat oktatni érkezett egy nemzetközi raliverseny selejtezőjére, aztán ha már ott volt, megkérdezte a szervezőket, beszállhatna-e, mire természetesen igen volt a válasz. Kapott egy autót, fiát, az ország külügyminiszter-helyettesét bevette navigátornak, majd kiállt egy profi versenyző ellen, akit 12 másodperccel elvert a bő tízperces távon. Az egészről készült egy önkényuralmi görccsel és gyorsított képekkel teli videó, íme:

Berdimuhamedow nagyvonalúan nem rontotta el a játékot és miután lealázta versenyzőtársát, nem kíván indulni azon a bizonyos ralin. Egy nemzetközi szervezésű profi autóversenyt már aligha tudnának neki elbrezsnyevezni